Második születésnapját ünnepli a Távszem

Hírek
2021-07-16
Pontosan két évvel ezelőtt, 2019. július 16-án kezdte meg nyilvános működését a látássérült emberek számára távoli segítségnyújtást biztosító szolgáltatás, a Távszem. Az MVGYOSZ által fenntartott szolgáltatás éjjel-nappal folyamatosan elérhető, és közel 1300 látássérült felhasználónak nyújt segítséget a mindennapokban.

A Távszem alkalmazás egy okostelefon vagy táblagép segítségével kapcsolja össze a vak vagy gyengénlátó felhasználót az ép látású operátorral, aki a távolból, a látássérült személy okoseszközének kamerája segítségével lát helyette és szóbeli kommunikációval segíti a felhasználót a szükséges információk megszerzésében.

 

A távoli segítséget az év minden napján olyan operátorok biztosítják, akik egy 270 órás komplex képzésen sajátították el a szolgáltatás alapjait, valamint az ügyfelek személyiségi jogainak védelmét garantáló készségeket és tudásanyagot.
 

A szolgáltatást igénybevevők értékelései egyértelműen bizonyítják, hogy a Távszem beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hiszen az elmúlt két esztendőben a felhasználók 84%-a elégedett volt a rendszerrel, ami összességében 4,4-es átlagot jelent az ötös skálán.


A születésnap kapcsán – a statisztikát böngészve – ugyancsak meglepő, sőt, az eredeti várakozásokat messze felülmúló számokkal találkoztunk. A szolgáltatás keretein belül 24 hónap alatt 16923 hívást kezdeményeztek a felhasználók és 49654 percet, azaz csaknem 828 órányi segítségnyújtást vettek igénybe.


A leggyakoribb hívásidő egy-két perces, de nem ritka a tíz-, sőt akár a húszperces segítségnyújtás sem.


Természetesen a hívásidő függ a segítségnyújtás típusától, hiszen nem mindegy, hogy egy elektronikai eszköz beüzemelése, gombjainak ismertetése miatt hívják a Távszem-operátort, vagy orvosi papírok, üdvözlőkártyák, posta, naptári bejegyzések felolvasása miatt, esetleg útbaigazítást, helymeghatározást kérnek egy-egy számukra ismeretlen helyen a látássérült felhasználók.


A munkatársak többek között segítettek már a kirándulóhelyeken turistajelzések leolvasásában, ajándékok kiválasztásában, olvastak fel összeszerelési útmutatót, majd figyelmesen végigkísérték a szerelési folyamatot. Az operátorok gyakorta keresnek termékeket is az áruházak polcain az ügyfelek számára, mivel a polcok kínálata az új termékek bevezetése és a vásárlást befolyásoló marketing szempontok miatt rendszeresen változik.


A számítógépek képernyőjén, az akadálymentesítés szabályait mellőző weboldalakon lévő captcha-kód (nem vagyok robot) felolvasása legalább olyan gyakori kérés, mint a JAWS visszakapcsolása vagy újratelepítése, a ruhadarabok szín, minta, illetve méret szerinti ismertetése vagy éppen az élelmiszerek, gyógyszerek lejárati idejének beazonosítása.


A szolgáltatás igénybevételéhez nincs szükség másra, csak a fentebb írt okoseszközre, internetre, egy regisztrációra, valamint a látássérülést igazoló dokumentumra. A regisztrációt követően az ingyenes Távszem szolgáltatás az év minden napján, a nap 24 órájában elérhető és a látássérült felhasználók számára.


A Távszem szolgáltatást Pusztai Mihályné, püspökladányi lakos hívta a legtöbbször az eltelt két év során, szám szerint 691 alkalommal, aki a rendszer további népszerűsítése érdekében ahhoz is hozzájárult, hogy mint „Távszem-rekordert” a kétéves eredményeket összegző cikkünkben név szerint megemlítsük.


Hegedűs Katalin

kommunikációs munkatárs

Főbb híreink

Karbantartás miatt egy napig szünetel a Távszem szolgáltatás

Felhívjuk a felhasználók figyelmét, hogy 2021. szeptember 23-án 00:00 óra és 23:59 óra között a Távszem szolgáltatás technikai okok miatt szünetel.
2021-09-17

Egy napig szünetel a Távszem szolgáltatás

Felhívjuk a Távszem felhasználók figyelmét, hogy augusztus 25-én, kedd este 8 órától augusztus 26-án, szerda este 8 óráig technikai okok miatt szünetel a Távszem szolgáltatás. Ez idő alatt a Távszem nem lesz elérhető.
2020-08-24

Egyéves a Távszem

Egy évvel ezelőtt ezen a napon vette kezdetét a Távszem szolgáltatás nyilvános tesztidőszaka. Az évforduló apropóján most felidézzük a Távszem első évének legjelentősebb történéseit és legszebb pillanatait.
2020-07-16

Távszem sikersztori az EBU hírlevelében

Az Európai Vakok Szövetsége (EBU) tagjaként örömmel osztottuk meg a SozialMarie 2020. közönségdíjának elnyeréséről szóló sikertörténetünket az európai társszervezetekkel.
2020-06-17
Széchenyi infóblokk
×
Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ)
Távoli segítségnyújtás látássérült emberek számára – Távszem
EFOP-1.1.5-17-2017-00001
Támogatás összege: 469.370.589 Ft, 100%-os finanszírozás
2018. január 1. – 2020. január 1.
www.mvgyosz.hu
Az MVGYOSZ konzorciumi partnere a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége.
EFOP1.1.5-17-2017-00006
Támogatás összege 300.000.000 Ft, 100%-os finanszírozás
2018. január 1. – 2020. január 1.
www.skontakt.hu